A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a legalább 100 millió ártatlan áldozat között meg kell emlékeznünk azon több száz magyar katolikus egyházi személyről, akik halálukkal tettek tanúságot Isten és embertársaik szeretetéről. Számuk többszöröse a fasiszták által meggyilkoltakénak.
Egyikőjüket, Brenner Jánost hamarosan boldoggá avatják Szombathelyen, miután Ferenc pápa hozzájárult ehhez.
Brenner János 1931. december 27-én született Szombathelyen egyszerű, mélyen vallásos tisztviselő családban. Két fiú testvére volt, mindhárman papok lettek. A család mindennapos életének fontos része volt a mise látogatás és a közös ima. Jánost 1955. június 19-én szentelték pappá. Papi jelmondata: „Az Isten szeretőknek minden javukra válik.” Szentgotthárd Rábakethely kerületében lett káplán. Az örökösen mosolygó kedves papot nagyon megszerették, aki különösen rajongott a gyermekekért és az ifjúságért. A kommunista hatalom rossz szemmel nézte a népszerű, szerény pap tevékenységét. Ezért kellett meghalnia, ámbár nem politizált.
A kommunista hatalmat képviselő Állami Egyházügyi Hivatal felszólította a megyéspüspököt, hogy helyezzék máshová Brenner Jánost, a püspök azonban ellenállt. „Lássák következményeit!” – volt a válasz.
Meggyilkolása reggelén, 1957. december 15-én így szólt a plébánia házvezetőnőjéhez: „Málcsi néni, olyan gyönyörű ez a nap, átölelném az egész világot.” „Uram, tudom, hogy fiaidat nem kíméled a szenvedéstől, mert mérhetetlenül hasznuk van belőle.” – írta naplójában. Éjfél körül egy 16 év körüli ifjú kopogtatott be a plébániára azzal a kéréssel, hogy keresse fel beteg rokonát. Brenner János magához vette az Oltáriszentséget. A megadott helyen már várták, és nyakában az Oltáriszentséggel 32 késszúrással megölték, majd megtaposták. A nyomozás színjáték volt, a gyilkossággal vádolt embert felmentették. A fiatal pap kommunista megrendelésre készült gyilkosság áldozata lett.
„A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem.” (Ivan Szolzsenyicin)
A jó pásztor életét adja a juhaiért.” – írja a Biblia. Vére a kereszténység magvetése.
Dr. Hencz Péter