A WHO javaslata alapján augusztus elseje a Szoptatás Világnapja. Fontos, hogy a népegészségügy szempontjából ezen felmérhetetlen jelentőségű csecsemőtáplálási módról külön is szót ejtsünk.
A szoptatás a csecsemőtáplálás azon csodálatos módja, ahogyan azt az Isten megteremtette. Még az egyre jobb tápszerek sem pótolhatják a szoptatást. Az anyatejben többek között olyan fontos immunanyagok vannak, melyek védik a csecsemőket a fertőzésekkel szemben. A szoptatott csecsemők egészségesebbek. Lényegesen kevesebben betegszenek meg hasmenésben, légúti fertőzésekben, allergiában. Harmonikusabb a testi-lelki fejlődésük, életük későbbi szakaszaiban sem híznak el, kevesebb a cukorbaj, magas vérnyomás betegség és azok súlyos következményei. Még a daganatos betegségek száma is csökken.
A szoptatás a kismama számára a legjobb természetes fogyókúra, hasa is hamarabb visszahúzódik, kevesebb a szülés utáni vérzés. A szoptatási időszak alatt termelődő hormonok szerepet játszanak a boldogság érzésének kiteljesedésében. Fogamzásgátló hatásúak is, és kedvezően befolyásolják a ma már egyre gyakoribb endometriózist. A szoptatás jelentősen csökkenti a mellrák és petefészekrák gyakoriságát. Téves az a nézet, hogy elcsúnyítja a melleket, és előnytelenül befolyásolja a szexuális életet. Minden nő tud szoptatni! Még a „kis mellű” nők is. A mell nagysága nem befolyásolja a termelődő tej mennyiségét.
A WHO azt ajánlja, hogy 6 hónapig kizárólag szopjanak a kisbabák. De az sem baj, ha hozzátáplálás mellett 2-3 éves korukig is szopnak.
A szoptatás szempontjából is előnyös, ha az első 1-2 órát az újszülött édesanyjával töltheti, aki akkor magához ölelheti, mellre teheti, hasára fektetheti. További előny, ha ezen órákban jelen van az édesapa, aki egyébként is támogatja párját a szoptatásban. Előnyösek a mamás-babás kórtermek (u.n. rooming-in rendszer), ahol az újszülött az édesanyja közvetlen szomszédságában fekszik, és bármikor szophat. Ez a kívánság szerinti szoptatás a későbbiekben is hasznos lehet.
Fontos, hogy a várandósság kezdetén, vagy még korábban döntsenek a nők a szoptatás mellett, és így arra lelkileg és testileg felkészüljenek, tudásukat gyarapítsák. Hasznosak a szoptatásra felkészítő tanfolyamok, jó, világos és egyszerű szakkönyvek, megbízható elektronikus források, filmek, és a támogató család, szűkebb és tágabb meleg környezet. Előnyösek az öntevékeny szoptató csoportok, baba-mama klubok. A szoptatás fontosságára már a tanuló évek alatt fel kell készíteni a fiatalokat.
A szoptatás népegészségügyi szempontból is felbecsülhetetlen értékű és gazdaságos. Testi előnyei mellett talán még nagyobbak a lelki előnyök: az egész életen áthúzódó és meghatározó anya-gyermek szeretetkapcsolatot erősíti. A nők számára a beteljesedés érzését is jelentheti.
A szoptatottak között ritkább az antiszociális viselkedés, beilleszkedési zavar, agresszivitás, drogfogyasztás, bűnözés. Stabilabb lesz a párkapcsolat, nemcsak a szülők, hanem majdan a gyerekek életében is, ritkább a válás. A szoptatottak könnyebben tanulnak és okosabbak lesznek.
A szoptatás előmozdításában az egész társadalomnak részt kell vennie, hisz a legjobb országokhoz képest van mit behoznunk.
A szoptatás előnyei messze túlmutatnak az újszülött koron; ez a bensőséges szeretet kivirágoztatja a személyiség fejlődését, felkelti a tanulás utáni vágyat, és arra tanítja a gyerekeket, hogy felnővén egymást szeressék, és majdan ők is jó szülők legyenek.

Dr. Hencz Péter
orvos